FabLab

De DesignDag wordt georganiseerd in een FabLab-omgeving, met de FabLabTruck. Een FabLab is een plek waar technologie en creativiteit, hand- en hoofdwerk samenkomen. FabLab is vanuit het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston ontwikkeld als een open digitale werkplaats. In een FabLab kunnen mensen met behulp van high-tech apparatuur hun ideeën daadwerkelijk vormgeven in een prototype of product; we noemen dit ook wel digitale fabricage.

FabLab is bedoeld om mensen te stimuleren hun ideeën eenvoudig te laten vertalen in fysieke producten en om kennis en ontwerpen met elkaar te delen. De kracht van FabLab ligt in het feit dat FabLabs wereldwijd met elkaar zijn verbonden en er interdisciplinair wordt gewerkt. Mensen en organisaties werken vanuit verschillende expertises en vaardigheden samen en helpen elkaar wereldwijd. Ook in Nederland zijn verschillende FabLabs, die allemaal dezelfde basis-apparatuur hebben, maar ook ieder een eigen insteek.

In Friesland wordt momenteel gewerkt aan de ontwikkeling een mobiel FabLab: www.frysklab.nl. Voorbeelden van de wat grotere FabLabs zijn FabLab Groningen, Protospace FabLab Utrecht en FabLab Amsterdam

Hier vind je een overzicht van alle FabLabs in de wereld

 

De technieken van het FabLab

Lasersnijden

Hoe werkt een lasersnijder?

Laser-cut-pop-and-urban-flavor_02 il_430xN.88568140

Er zijn veel open ontwerp bestanden te vinden online. Je kunt deze bestanden downloaden en zelf aanpassen. Hier vind je open ontwerp met de lasersnijder maar je kan je ook laten inspirerend door FabLab publicaties.

Gebruik de open source software http://inkscape.org om een ontwerp aan te passen of zelf te ontwerpen.

 

3D printing

Hier de voorbeelden van open ontwerpen gemaakt voor de 3D printer. Het ontwerpen in 3D is best ingewikkeld. Een simpel programma wat je kan gebruiken is https://tinkercad.com Daarna moet je het nog vertalen naar een leesbaar bestand voor de 3D printer. Dit doe je met de software CURA.

 

Op de website van http://www.ground3d.nl vind je alle nieuwtjes rondom 3D printing
Er wordt zelfs al geëxperimenteerd met het 3D printen van voedsel

Meer bijzonder nieuws

Van afval tot Designstoel

Dirk van der Kooij Endless Chair

bekijk hier de video van het maak proces

3dgrachtenpand

Huizen 3D printen in Italie en in Amsterdam

Vanuit Minecraft je eigen ontwerp uitprinten

minecraft_eiffel